Taizé

Taizé is een klein dorpje in de Bourgogne (Frankrijk). In 1940 stichtte broeder Roger hier een communiteit, waarin verzoening en gemeenschap centraal staan. De gemeenschap telt inmiddels broeders met verschillende christelijke achtergrond uit ongeveer twintig verschillende landen. De broeders aanvaarden geen giften. Zij voorzien in hun eigen levensonderhoud en delen wat ze met hun werk verdienen met anderen. Sommigen wonen in kleine gemeenschappen verspreid over de hele wereld en delen de levensomstandigheden van de armsten.

taize

De gemeenschap is uitgegroeid tot een ontmoetingsplaats voor jongeren van over de hele wereld. De broeders proberen de jongeren te helpen antwoorden te vinden op vragen naar de zin van hun leven. De jongeren komen (voornamelijk) voor één week en nemen deel aan de gebeden (drie maal per dag), de maaltijden, discussiegroepen, etc. Een eenvoudige en ongecompliceerde omgeving maakt velerlei ontmoetingen mogelijk: tussen mensen, culturen en overtuigingen, maar niet in de laatste plaats een ontmoeting met God. De gemeenschap is uitgegroeid tot een ontmoetingsplaats voor jongeren van over de hele wereld.

...niet in de laatste plaats een ontmoeting met God

Precies uitleggen wat Taizé is en wat een verblijf daar met je doet is moeilijk. Met honderden of zelfs duizenden in een lange rij staan om dezelfde maaltijd te nuttigen, ontmoetingen met mensen uit andere culturen, de stiltes in de kerk zijn bijzonder en waardevol, net als de gesprekken met mensen uit de hele wereld. 's-Avonds gezellig met elkaar kletsen en muziek maken. Dat is allemaal "Taizé".

Vanuit onze gemeente organiseert de Taizé-werkgroep één keer per jaar, in de meivakantie, een jongerenreis naar Taizé. Daarnaast zijn er ongeveer vier keer per jaar in De Ark Taizé-vieringen.

Meer informatie over Taizé vind je op de Taizé-website.

Contact

Eline van den Beukel en Nienke Koops, Taizé-werkgroep
taizeberkel@gmail.com