Symbolische schikking voor Witte Donderdag

Lezen Johannes 13: 21-28

Jezus zei: ‘Doe maar meteen wat je van plan bent.’

(Johannes 13:27)

 

Judas vertrekt

Het was een opvallend gesprek aan tafel tussen Jezus en Judas. Alle andere discipelen waren erbij, maar behalve Johannes heeft niemand het in de gaten. Trouwens, ook Judas zei geen woord. Natuurlijk, het had anders gekund. Jezus had, toen Hij wist dat Judas Hem verraden wilde, het in de kring van de leerlingen aan de orde willen stellen. “Mensen, weten jullie wat er gebeurd is, Judas heeft een afspraak met het Sanhedrin gemaakt.” Je kunt raden wat er gebeurd zou zijn. Ze zouden verontwaardigd zijn opgestaan en Judas hebben beetgegrepen. Dat heeft Jezus niet gedaan. Maar toch heeft Hij Judas niet zomaar zijn werk laten doen. Hij heeft met hem gesproken. Bijna zonder woorden, vooral met zijn handen en ogen. Het antwoord van Judas was heel duidelijk: hij loopt de deur uit. Letterlijk en figuurlijk het donker in.

De duivel had hem dit ingegeven. Toch is het uiteindelijk Jezus die hem wegstuurt. Hij voert ook in deze nacht de regie.

(ds. Jacco Overeem)

 

Kernwoorden

Verraad, donker en licht

 

Bloemschikking

De krans in de schikking is het teken van de verbondenheid tussen licht en donker, liefde en haat. In de krans judaspenning.

 

Meditatieve tekst

Zonder licht geen donker

Zonder liefde geen verraad

30 zilverlingen

Zonde