Komen jullie zondag ook?

Komende zondag, startzondag, start ook het pilotproject van ELGB met het verbindende thema “Armoede en hongersnood, ver weg en dichtbij”. Over de aandachtsgebieden geloofsontwikkeling, kerkdiensten, gemeentezijn en kerk naar buiten, met de bijbehorende activiteiten zijn jullie vorige week uitgebreid geïnformeerd. Mocht je dat gemist hebben, als afsluiting treft je activiteiten onderaan nog een keer aan. 

Jullie kunnen je na de dienst opgeven voor het organiseren van één van de activiteiten. Wij staan dan in de hal, en kunnen eventuele vragen beantwoorden.

Daarnaast willen wij graag weten in welke activiteiten jullie geïnteresseerd zijn. Kom en plak je stickers bij de activiteiten die jullie belangrijk vinden.

Ben je zondag niet in de gelegenheid je op te geven om een activiteit te organiseren of om ons te laten weten welke activiteiten je belangstelling hebben? Het kan ook via de link https://forms.gle/PfsxT7pUhEheUSS38  of via de QR-code. 

elgb

We zijn benieuwd naar jullie keuzes!

Met de startzondag beginnen we als Ark-gemeente aan een nieuw seizoen. Jullie zijn van harte welkom de beweging in gang te zetten.

Met groet,

namens het begeleidingsteam, 

Piet Schipperus

Mailadres ProjectELGB@kerk-de-ark.nl

 

======================

 

Waar kun je je voor aanmelden:

Geloofsontwikkeling

  1. ‘Wat zal ons scheiden van de liefde van Christus? 

Tegenspoed, ellende of vervolging, honger of armoede, gevaar of het zwaard?’ (Rom. 8: 35) Wie gaat er mee op zoek? Wat inspireert iemand om vanuit het geloof een ander te helpen in situaties van armoede en honger. Kan deze inspiratie mij ook voeden bij het dienstbaar zijn aan de ander? Neem een kijkje bij een organisatie als de Pauluskerk of het Leger des Heils. Of nodig iemand uit om hierover te vertellen. Dit kan gemeentebreed worden georganiseerd.

  1. Verhalen vol inspiratie als wegwijzer!

De Bijbel is voor christenen de bron van inspiratie, het voedsel voor de ziel. Toch weten we de Bijbel niet altijd meer te vinden. Het taalgebruik is niet meer van deze tijd en soms begrijpen we niet wat een verhaal ons wil vertellen.

Door de verhalen te vertalen naar de tijd waarin wij leven vinden we aanwijzingen hoe we kunnen omgaan met de hedendaagse armoede- of vluchtelingenproblematiek. Ga met elkaar op zoek en ontdek wat de verhalen ons willen zeggen. De invulling is aan jou!

  1. Boekenwurmen gezocht!

Voeding kan ook gehaald worden uit een boek, anders dan de Bijbel. Dit boek of een deel ervan zou in gespreksgroepen, leeskringen, ouderenvereniging, GJV etc. kunnen worden besproken. Ieder op zijn eigen wijze.

 

Kerkdiensten

  1.  Kerkdienst andere stijl 

Altijd al willen reageren op een preek, of tijdens de preek willen discussiëren met gemeenteleden? Stel dat de preek wat korter zou zijn, en er wat minder liederen gezongen zouden worden, zodat er tijd is om met elkaar te praten over een thema? Wat zou je vinden van een ‘ouderennevendienst’? Denk mee en deel je ideeën over hoe jij de ideale kerkdienst voor je ziet! De link met het centrale thema ‘Armoede dichtbij en ver weg’ komt vanzelf.

  1.  Kliederkerk 

Naast de Kerk-op-schoot-diensten die vier keer per jaar plaatsvinden zou het geweldig zijn om voor de kinderen vanaf 5 jaar een ‘Kliederkerk’-dienst te organiseren. Na afloop ontmoeten we elkaar met kinderen, ouders en anderen bij een sobere (brood/soep-) maaltijd uit een land met armoede. Deze maaltijd kan voorbereid worden door gemeenteleden, waarbij ook zij dieper op het onderwerp ingaan.

  1.  Er zit muziek in!

In onze kerk wordt graag gezongen en muziek gemaakt. Nieuwe liederen, bekende liederen, kinderliederen, andere instrumenten dan het orgel; geef de toon aan en denk mee over het organiseren van een zang/muziek-dienst! 

 

Gemeentezijn

  1. Een strandwandeling met een goed gesprek

De wind in je haren, de zon die langzaam richting de horizon gaat aan het eind van de dag. En samen genieten van de gezelligheid en activiteiten op het strand. Heerlijk lopen langs het water dat het strand op stroomt tijdens een goed gesprek. Of het lekker actief opnemen tegen een ander team. Kortom voor iedereen de gelegenheid om samen gemeente te zijn op een andere manier.

  1. Honk avond met drankje en een gesprek

Diepgaande discussies, leren van anderen en daarna gezellig een drankje doen als afsluiting. Voor velen zal dit herinneringen terugbrengen aan de zondagavonden in het Honk. Vandaar dat we een Café houden in het Honk, waar in groepjes van verschillende leeftijden wordt nagedacht over dit thema. 

  1. Een wijkgerichte competitie-avond met eigen gemaakte pizza’s

Zet de tv aan, ga naar een pub, kijk in de play/app store. Je ontkomt er niet aan of je komt een quiz tegen. En zelf meedoen is ook zeker geen straf. Maar voordat we de hersenen laten kraken genieten we samen van… Pizza! Samen met je wijk maken jullie zelf pizza's en eten die gezamenlijk op, waarna je samen met je wijkleden het opneemt tegen andere wijken in een korte, maar avondvullende quiz. De uitslag delen we via Teams life met elkaar. Wijkavonden kun je organiseren met mensen in de wijk, die met armoede te maken hebben of/en van ver komen.

 

Kerk naar buiten

Dichtbij:

  1. Hulp binnen ons dorp.

Wat kunnen wij als ARK-gemeente betekenen voor de kansarmen in Berkel en Rodenrijs en Bergschenhoek? Informeren bij Voedselbank, Vluchtelingenwerk, begeleiders Oekraïense kinderen, SchuldHulpMaatje of Humanitas thuisadministratie waar behoefte aan is. Wie is er al betrokken, wat kunnen wij voor hen betekenen, wat kunnen wij verder uitbouwen en zijn er nieuwe initiatieven nodig/mogelijk? 

  1. Activiteiten binnen ons dorp.

Organiseren van een activiteit, bijvoorbeeld een maaltijd, een sportief evenement of een concert voor/ met inwoners van Lansingerland / nieuwkomers / vluchtelingen en de Ark hier ook voor inrichten. Wat gebeurt er al op dit gebied en kunnen we hierin samen optrekken, zijn er nieuwe initiatieven mogelijk? 

  1. Wat kan ik voor kansarmen betekenen?

Organiseer een informatieavond, lezing of filmavond voor inwoners van Berkel en Rodenrijs en Bergschenhoek met het onderwerp ‘Wat kunnen wij voor mensen met schulden en administratieve problemen betekenen?’. Nodig SchuldHulpMaatje en/of Humanitas thuisadministratie uit voor een inleiding en informeer de aanwezigen wat beide organisaties kunnen betekenen in deze voor velen moeilijke tijd. Aanwezigen leren wat zij kunnen betekenen voor mensen die hulp nodig hebben en hoe zij hen kunnen leiden naar passende hulp. Wat doen andere kerken al op dit gebied? 

Ver weg:

  1. Hulp buiten ons land.

We kiezen samen met de ZWO-commissie en de Zendingscommissie van de Hervormde Kerk voor een project van Kerk in Actie in Moldavië. Welke ideeën hebben zij? Welke suggesties staan op de website van de PKN? Welke acties zijn binnen onze kerk voor jong en oud mogelijk?