Interview met Elly Berghout

Vind je het een verrijkende periode in je leven?

Elly: “Ja, het is een verrijkende periode in mijn leven, omdat je als ouderling veel bewuster contact maakt met mensen in de gemeente, hen bezoekt en iets voor hen kan betekenen. Dat doet iets met jezelf.

Je zit vergaderingen voor met wijkteamleden, ook voor hen wil je wat betekenen, wat komen zij tegen?”

 

Welke goede herinneringen heb je? 

Elly vertelt over het met elkaar vormgeven aan het pastoraat, daar spreek je over met andere ambtsdragers en daar ervaart ze steun. Je bent allemaal met hetzelfde doel bezig, je deelt.

 

Heb je steun aan andere ambtsdragers (gehad)?

Elly vertelt dat ze de steun die ze ervaart, nodig heeft. Elly en Hans (Lobik) hebben het samen gedaan, samen één ambt, dat is heel fijn.

Ze oppert dat dat ook mogelijk moet zijn met een andere ambtsdrager: een ambt delen. De één is dan bijvoorbeeld voorzitter, de ander ouderling van dienst. Naast je werk is dit goed werkbaar, om een duo te vormen.

 

Wat vind je moeilijk aan het ambtsdrager zijn?

Elly: “Je moet het niet zwaarder maken dan het is en proberen er plezier in te hebben, te delen met elkaar. Belangrijk is om je niet schuldig te voelen als dingen niet kunnen, je eigen grenzen te bewaken.”

 

Hoe ben je destijds ambtsdrager geworden?

Hans en Elly zijn gevraagd, vertelt Elly. Het was hun eigen idee om het samen te gaan doen. Naast hun banen is er weinig tijd, zo was het een goede oplossing.

 

Wat geef je aan een nieuwe ambtsdrager mee, welke raad, of advies?

Elly: “Je kunt ambtsdrager zijn als jezelf, je hoeft niet aan bepaalde eigenschappen te voldoen. Ieders talent is bruikbaar, gewoon als mens ben je bezig.”

 

Waarom zou iemand ambtsdrager willen zijn?

Elly: “Je kunt iets betekenen voor een ander. Op jouw plekje kun je bezig zijn met het koninkrijk van God. Dat is belangrijk: hier aandacht hebben voor elkaar.”

 

Elly benadrukt nog eens hoe belangrijk wijkteamleden zijn. Daar draait het om. Als mensen gevraagd worden voor ambtsdrager en dat te zwaar vinden, is het werk van wijkteamlid natuurlijk ook prachtig.

 

Annie van de Meulder, 20 april 2022