In gesprek met ... Annie van de Meulder

Dit bericht is verlopen op 2024-02-13

Annie is 12 jaar lid geweest van de redactie van Rondom De Ark, waarvan 10 jaar als eindredacteur. Op 1 september is zij gestopt als redacteur. Een mooie aanleiding om haar in deze Rondom De Ark te laten terugkijken! 

 

Vertel eens over de afgelopen 12 jaar. 

 
Het was een leuke en leerzame tijd, het samenwerken is erg belangrijk, dat vind ik leuk.  

In 2011 werd ik op een zondag in de kerk gevraagd door Roelie Schipperus of ik zin had om in de redactie van Rondom De Ark te komen. 

Na mijn ouderling zijn leek me dit iets heel anders en iets dat me wel aantrok. 

Ik dacht er goed over na, bedacht dat ik van taal houd en zei ‘ja’. 

 

De redactie bestond toen uit Christine Adelmund, Erik Torn, Roelie (eindredacteur) en ik, die erbij kwam. We vergaderden bij Christine uit praktische overweging, Christine was toen al aan huis gebonden.  

In 2013 kwamen Mia Wesdorp en Hans van Woerkom en in 2014 Petra van Bemmelen in de redactie, Christine ging er in 2015 uit en Hans in 2017. Begin 2018 kwam Ineke Scherpenisse in de redactie, Petra ging eruit. In 2019 ging Erik eruit en kwam jij erbij, Maarten. In 2021 kwam Simon Toering in de redactie. Erg leuk dat zo’n jong iemand dit werk wilde gaan doen, hij meldde zichzelf aan. 

 

De eerste jaren was er alleen de papieren RDA. Ik moest leren hoe het redactiewerk ging. 

Dat was wat, want ik was niet gewend om met de computer te werken. Gelukkig was het te leren, ik vond het leuk werk en toen Roelie in 2013 wegging, ben ik eindredacteur geworden. 

 

Als kerk hadden we toen wel een website, aangeboden vanuit de PKN, maar wij wilden een eigen website. Peter-Jan Nieuwenhuizen ging aan de slag, we vergaderden vele keren met elkaar in 2013, 2014 en begin 2015, maar helaas, Peter-Jan verhuisde. Wij gingen door om toch een goed werkende website te krijgen. Roelie speelde hierin een rol vanuit de communicatie-groep. Eind 2016, begin 2017 riep ze ons bij elkaar, met onder andere Frans-Jan Voogt erbij. Roelie zou aan de kerkenraad vragen of zij een professionele websitebouwer mocht inschakelen, dan moest het maar wat geld kosten. Op een avond vroeg Frans-Jan of hij mocht proberen een website te bouwen. Hij had het nog nooit gedaan, maar het leek hem erg leuk.  

Iedereen weet welke gevolgen dit heeft gehad! Er was voortdurend samenspraak tussen Frans-Jan en de redactie, kleine en grote verbeteringen volgden en we wisten: als redactie kun je geen betere webmaster hebben! 

 

De gevolgen voor ons waren aanzienlijk, we kregen namelijk meer werk: én de papieren RDA én de website. We realiseerden ons dat de website de toekomst is en de papieren RDA op den duur zou stoppen. Dat proces is nog gaande. 

 

De wekelijkse Nieuwsbrief werd gelanceerd, die bleek erg belangrijk voor de communicatie. 

In de corona-tijd hebben we een paar extra papieren nieuwsbrieven uitgebracht voor de gemeenteleden die geen internet hadden. Met de onmisbare hulp van onze layout-redacteur Jaco Grootveld en de drukkers hebben we die als redactie verspreid. 

 

Voor mij was het hoogtepunt het uitkomen van nummer 1000. 

Met veel plezier hebben we daaraan gewerkt, de drukkers kregen een ereplekje in dit nummer, vanwege hun jarenlange inzet. Aafke Neelis zorgde voor foto’s van de verbouwing van de drukkerij.  

En natuurlijk hebben we dit feestelijke moment gevierd, met een etentje in de tuin bij Johan en Ineke Scherpenisse. Voor alle medewerkers aan Rondom De Ark waren er bloemen, zodat we eenieder in het zonnetje konden zetten. 

 

Wat ik al die jaren met veel plezier heb gedaan, is het interviewen van gemeenteleden, of met mensen die een relatie met de gemeente hadden. Bijvoorbeeld met Wout Hordijk, die de haan van de oude kerk in zijn bezit had.  

 

Waarin blijf je bij De Ark betrokken? 

 

De cantorij is voor mij altijd heel fijn geweest en nog. Van Arco hoorde ik dat we als cantorij de lofzang gaande houden, dat is me uit het hart gegrepen. De diensten waaraan we meewerken zijn van grote waarde voor me, met name de laatste zondag van het kerkelijk jaar en de Paaswake. 

Verder is de bloemengroep al jaren een hechte club, we verzorgen de symbolische schikkingen in de adventstijd en met Kerst en in de veertigdagentijd en met Pasen. 

Ook zit ik in een leesclub met ‘meiden’ van De Ark. 

 

Waar heb je nu meer tijd voor?  

 

Ik had niet gedacht dat ik zo goed zou kunnen merken dat ik meer vrije tijd heb gekregen! 

Ongemerkt heeft het werk aan Rondom De Ark en de website veel tijd ‘opgeslokt’. 

Nu heb ik zomaar tijd om een boek te lezen buiten het boek voor de leesclub, dat is echt heerlijk. Er zijn lege plekken in mijn agenda gekomen, waar ik goed raad mee weet. 

 

Als laatste wil ik kwijt dat het samenwerken met Jaco altijd fantastisch was: ook al was de RDA al zo goed als klaar, als het nodig was gooide Jaco ‘alles’ weer door elkaar om belangrijke, na de sluitingsdatum nog ingebrachte kopij nog in te passen. 

De drukkers zijn van groot belang en dat alle RDA’s netjes gebundeld en daarna rondgebracht worden is natuurlijk ook heel fijn. 

Annemieke Ramp heeft de redactie versterkt nadat ik te kennen had gegeven te willen stoppen, daar ben ik blij mee. 

Ik ben erg verwend met een heerlijk etentje met de redactie en Jaco bij Maarten en Corrie thuis, met bloemen van De Ark en een prachtig boek van de redactie: ‘150 psalmen vrij’ van Huub Oosterhuis. 

Eervol vind ik het dat ik de gedichten blijf verzorgen voor iedere RDA. 

Met een goed gevoel wens ik de redactie en alle anderen veel plezier met het werk aan Rondom De Ark en de website de komende jaren! 

 

Bedankt voor dit gesprek. Bedankt voor je goede wensen en voor de fijne samenwerking die we in de redactie met jou als eindredacteur hebben beleefd! En bedankt namens al je lezers door de jaren heen! 

 

Maarten Hordijk