De gemeenteberaden van 6 en 13 september 2021

Dit bericht is verlopen op 2021-12-07

Samenvattend verslag van de gemeenteberaden op 6 en 13 september 2021

Op 6 september heeft de kerkenraad de voorbereide informatie gepresenteerd in de aanloop naar de beroepingsprocedure. Deze avond werd vervolgd op 13 september in een gemeenteberaad, waarin we als gemeente en kerkenraad van gedachten hebben gewisseld. Drie onderwerpen stonden centraal: het profiel van een te beroepen predikant, de formatieplaats, en de vraag of we een pastorie beschikbaar stellen.
In de Nieuwsbrief op 1 oktober hebben we vermeld welke besluiten de kerkenraad op 23 september heeft genomen. (Het betreffende artikel uit de Nieuwsbrief van 1 oktober is voor uw gemak aan dit bericht toegevoegd -redactie Nieuwsbrief)

Dit bericht schetst vooral welke overwegingen en suggesties op de twee avonden met de gemeente zijn gepasseerd, die mede hebben geleid tot de besluiten die genomen zijn.

Profiel van de predikant

Op de beide avonden hebben mensen aangegeven dat zij in het profiel iets misten van het vuur van de Geest. Sommige aanwezigen schetsten dat onze gemeente in het verleden een warme gemeenschap was, maar dat deze warmte door de jaren heen is weggezakt: het is wat statisch geworden. Er werd opgeroepen om een predikant te beroepen die ons weet te inspireren, een beweging op gang kan brengen en maakt dat we weer ergens voor gaan.

Dit gemis in het profiel uitte zich ook in vragen waar een te beroepen predikant in het geloof staat. Uit de gesprekken die de gemeenteadviseur heeft gevoerd, ontstond een heel divers beeld uit onze gemeente, met twee lijnen die steeds terugkwamen. Enerzijds werd wel gesteld dat de predikant zich geroepen weet voor het ambt van predikant door God, en geïnspireerd door de Heilige Geest. Anderzijds werd ook veel gezocht naar een predikant die zoals ieder mens weet wat twijfel is, en met die kennis houvast kan geven aan gemeenteleden.

Het voorgestelde profiel legt de nadruk op een predikant die vooral gericht is op de kerntaken: eredienst, pastoraat, vorming en toerusting. Alhoewel we een predikant zoeken die ook enthousiasmerend en stimulerend is om als levende gemeente te bewegen, zullen we als gemeente zelf die verandering actief moeten dragen en bewerkstelligen. Een belangrijk aspect voor de predikant is wel het verbinden: hij of zij weet wat er leeft, en kan mensen bij elkaar brengen, stimuleren en coachen.

Tot slot is gesproken over de keuze voor het beroepen van een predikant voor onbepaalde tijd, of voor een tijdelijke predikant. Het beroepen van een predikant voor een beperkte periode geeft minder onzekerheden, vooral financieel. Anderzijds betekent deze keuze ook dat we over een paar jaar opnieuw moeten beroepen. In onze gemeente gebeurt al best veel, mede daarom is het belangrijk om op dit punt stabiliteit na te streven. Vooral vanuit het pastoraat is deze continuïteit ook belangrijk.

Formatieplaats

Als onderdeel van het advies van het CvK is voorgesteld om een predikant te beroepen voor 0,8 FTE, dus parttime voor een 80% aanstelling. Dit advies is uitgebracht op basis van de financiële ruimte, met voldoende zekerheid voor de jaren die voor ons liggen. De begroting die de CvK heeft gepresenteerd voor de komende 12 jaar, laat zien dat dit haalbaar is. De aanstelling van een fulltime predikant leidt al relatief snel tot een negatieve exploitatie, dat maakt dat dit financieel moeilijk haalbaar is.

Enkele aanwezigen gaven aan dat een goede predikant zichzelf terugverdient. We mogen dit natuurlijk hopen, maar hierop begroten is niet reëel. Ook werd de vraag gesteld of een predikant in een 80% aanstelling wel kan voldoen aan alles wat in het profiel is opgenomen: we vragen nogal wat, en zouden daarom voor een fulltime predikant moeten kiezen. Anderzijds werd ook genoemd dat we juist minder dan 0,8 FTE moeten kiezen, om ook na ca. 7 jaar nog zwarte cijfers te blijven schrijven. Bij deze afweging speelt mee dat recent is geconstateerd dat mogelijk het onderhoud van ons kerkgebouw in de komende jaren duurder zal uitvallen.

Pastorie

Na de gepresenteerde informatie op 6 september werden een aantal vragen gesteld, waarmee het CvK aanvullende informatie heeft verzameld en op 13 september gepresenteerd. Hiermee is meer zekerheid geboden: wat kunnen we bieden, welke financiële ruimte is er, en wat is volgens beleidsregels van de PKN mogelijk. Samengevat heeft dit ertoe geleid dat we financieel de ruimte hebben om een pastorie aan te bieden. De maximale aankoopsom bedraagt ongeveer € 550.000 (excl. kosten), waarmee we binnen onze gemeentegrenzen een eengezinswoning kunnen aankopen (voor zover de huizenmarkt dit toelaat).

Wel is duidelijk dat het aanbieden van een pastorie meer kosten met zich meebrengt dan wat het oplevert: de exploitatie van een pastorie zal negatief zijn. In deze context is verder van gedachten gewisseld over mogelijkheden om aanvullende financiering te werven, bijvoorbeeld met renteloze leningen of eenmalige giften van gemeenteleden, om op deze manier de rentekosten te beperken en daarmee de exploitatie kostenneutraal te maken.

Een belangrijk deel van de gedachtewisseling ging uit van het doel om de kans dat we een geschikte predikant kunnen vinden, zo groot mogelijk maken. Er zijn predikanten die een pastorie als voorwaarde stellen, die zijn buiten beeld wanneer wij geen pastorie aanbieden. Helaas zijn er geen cijfers bekend in welke mate predikanten een pastorie belangrijk vinden. Ook zullen predikanten die van verder weg komen, hoe dan ook een huis nodig hebben; de huizenmarkt maakt dat het vinden van een geschikte woning (ook als een predikant die zelf wil kopen) lastig zal zijn. Om te zorgen voor een maximale kans, pleitte een groot deel van de aanwezigen om wel de keuzemogelijkheid voor een pastorie te bieden.

Daarnaast kwam kort ter sprake dat we als gemeente met een pastorie kunnen sturen dat de predikant binnen de gemeente komt wonen. Dit argument is voor sommigen waardevol, anderen hechten hier minder aan. Ook predikanten staan hier verschillend in: niet iedere predikant wil binnen de eigen gemeente komen wonen.

Afsluitend

Tot zover een weergave op hoofdpunten van de beide avonden waarop gemeente en kerkenraad met elkaar in gesprek zijn geweest. In twee avonden is natuurlijk veel meer gezegd, het voert te ver om alle details in dit bericht te verwerken. Alles wat besproken is, is bewaard en vastgelegd zodat we hier in het vervolg op terug kunnen vallen.

Met hartelijke groet, namens de kerkenraad
Gert van Ramshorst, voorzitter

 

(Het onderstaande is reeds op 1 oktober jl. gepubliceerd in de Nieuwsbrief)

Besluiten zijn genomen

Op maandag 6 en 13 september hebben we als gemeente gesproken over een te beroepen predikant. Drie vragen stonden centraal: wat is het gewenste profiel van de predikant, hoe groot is de formatieplaats, en bieden we de predikant wel of geen pastorie aan. Deze twee avonden hebben we gehouden, om vanuit de gemeente te horen hoe over deze onderwerpen wordt gedacht, en dat was zeer waardevol. Dank allen voor het meedenken en voor de geleverde bijdragen! Afzonderlijk kunt u binnenkort een samenvattend verslag lezen van de beide avonden.

Na deze avonden heeft de kerkenraad op 23 september vergaderd, om op de genoemde drie aspecten tot een besluit te komen. Dat is gelukt, in dit bericht informeren we wat we hebben besloten.

Wat we hebben besloten

Betreffende het profiel hebben we besloten tot vaststelling van het profiel dat is opgesteld door de gemeenteadviseur (zoals gepubliceerd in de stukken voor het gemeenteberaad), met één toevoeging. Deze toevoeging is als volgt geformuleerd: “De predikant weet zich geroepen door God voor het werk als predikant, en weet zich geïnspireerd door de Heilige Geest. Het is een persoon met charisma, die als kwetsbaar mens houvast weet te geven aan gemeenteleden met vragen, die weet waar hij/zij staat in het geloof en dit kan uitdragen.” Hiermee hebben we besloten in lijn met de formulering zoals die op 13 september in het gemeenteberaad is besproken.

Betreffende de formatieplaats hebben we besloten in lijn met het eerdere advies, waar ook vanuit de gemeente de meerderheid zich in kon vinden. Dit betekent dat we een predikant zoeken voor 0,8 FTE, met andere woorden: we stellen een 80% vacature.

Betreffende een pastorie hebben we ook in de kerkenraad uitgebreid doorgesproken, in de afweging tussen enerzijds het advies dat het College van Kerkrentmeesters eerder heeft opgesteld, en anderzijds de afwegingen zoals die in het gemeenteberaad zijn besproken. Dit heeft geleid tot het besluit dat we de voorkeur geven aan een predikant waarbij geen pastorie nodig is, maar wanneer voor het beroepen van een geschikte predikant een pastorie nodig is dan bieden we die wel aan. Hiermee komen we tegemoet aan de wens, die ook in de kerkenraad wordt gehoord, om de kans op een geschikte  predikant zo groot mogelijk te maken. Tegelijk kiezen we ervoor, als deze mogelijkheid zich voordoet, om bij voorkeur een geschikte predikant te beroepen waarvoor aankoop van een pastorie niet nodig is.

Hoe nu verder

Inmiddels zijn de eerste stappen gezet om het beroepingswerk te kunnen starten. Uiteraard wordt hiervoor een beroepingscommissie samengesteld die vervolgens aan de slag gaat. Daarnaast moeten ook verschillende andere zaken worden geregeld, in een volgend bericht zullen we hier nader op ingaan.

Nu het profiel voor een predikant bekend is, willen wij jou, u vragen om mee te denken. Kent u een predikant die past in dit profiel? Dan kunt u hem of haar voordragen als kandidaat voor het vervullen van de vacature. Denkt u nu alvast hierover na, volgende week leest u hoe u deze kandidaat kunt voordragen.

Met hartelijke groet, namens de kerkenraad
Gert van Ramshorst, voorzitter