Op verzoek van het pastorale team heb ik een afbeelding (en tekst) uitgekozen voor op de ‘Kerstgroet’ die u, als het goed is, intussen in de brievenbus heeft ontvangen of binnenkort nog krijgt.
De afbeelding toont werk van de kunstenaar Wasili Wasin. Hij is in 1957 in Tseljabinsk (Oeral) geboren. Tegenwoordig woont en werkt hij in Kaliningrad (het vroegere Königsberg, Oost–Pruisen) nu een Russische enclave. Zijn kunst is sterk beïnvloed door de kunst van de iconen. Zo volgt hij in zijn de techniek de traditie van de iconen maar in zijn voorstellingen is hij een eigentijdse kunstenaar.
De manier waarop Wasili Wasin met de traditionele thema´s omgaat heeft iets heel eigens. Op de eerste plaats is dat de wijze waarop de kunstenaar met het hout omgaat. Hij werkt niet op geprepareerde rechthoekige vlakke panelen, maar laat de vorm en tekening van het hout, die hij aantreft, intact en neemt die op in het beeld. Zo krijgen zijn panelen een extra dimensie.
In strikte zin mogen de beelden van Wasili Wasin geen iconen genoemd worden.
Het zijn religieuze werken van een modern kunstenaar, die wat thematiek en schilderwijze betreft duidelijk voortborduurt op de orthodoxe icoon. Zelf vind ik zijn werken expressiever dan iconen vaak zijn, waardoor ze voor westerse mensen wellicht toegankelijker zijn.
De beelden hebben in ieder geval een grote religieuze geladenheid en zouden heel goed kunnen helpen om tot meditatie en gebed te komen. In die zin zijn het voor mij ´iconen´.
Het zijn troostende beelden van heil en genezing, die we heel hard nodig hebben als tegenwicht tegen de vele beelden van onheil en verwoesting die via de media tot ons komen.
Henk Wassink