Symbolische schikkingen 40-dagentijd en Pasen 2024

Dit bericht is verlopen op 2024-04-16

Symbolische schikkingen 40-dagentijd en Pasen 2024

 

Thema 40-dagentijd: Ga mee!

Samen getuigen van geloof, hoop en liefde

 

De lezingen

In de periode van Aswoensdag tot en met Pasen worden de teksten van het oecumenisch leesrooster gebruikt.

Bij iedere tekst staan een korte uitleg en enkele kernwoorden die richting hebben gegeven aan het ontwerpen van de bloemschiksuggestie. De kernwoorden geven aan waar de symboliek en de lezing elkaar raken en worden verbonden.

De 40-dagentijd staat in 2024 in het teken van teksten van Jeremia. Die teksten zijn vaak donker en daardoor lastig te verbeelden. De profetieën van Jeremia zijn zwaar van het oordeel, een oordeel dat ook hem treft. Het oordeel staat niet op zichzelf, maar is gericht op een nieuw begin; het is wegdoen, opruimen om ruimte te maken voor iets nieuws. Kort gezegd gaat het in de komende vastentijd veel over het kruis met het oog op opstanding en nieuw leven. In het donker geeft een klein vlammetje veel licht.

In de Stille Week gaat het vooral over de profeet die mee lijdt, onder het oordeel, met het oog op een nieuw begin.

 

Symboliek

De symboliek die we proberen te verbeelden gaat over de grote lijn. Hopelijk zorgt de symboliek voor een zintuiglijke ervaring bij de kijker en roept het een emotie op als mooi of lelijk, of roept het verwondering of vragen op. Niet alles vraagt om een verklaring.

 

Basissymboliek

De lezingen komen uit Jeremia.

Het boek Jeremia is toegeschreven aan de profeet Jeremia en verhaalt vooral over de val van Jeruzalem en de ballingschap van het Joodse volk.

De boodschap van waarschuwing en oordeel werd vaak niet goed ontvangen, en Jeremia werd bespot en afgewezen. Hoewel de boodschappen van Jeremia soms moeilijk en pijnlijk waren om te horen, bevatten ze ook hoop op herstel, vergeving en verlossing voor het volk van Israël. Donker en licht in één boodschap.

Voor de schikking gaan we uit van de bolvorm. Jeremia wees op broodnodige verandering van het leven op aarde om het in de toekomst beter te kunnen hebben. Zijn boodschap viel niet in vruchtbare aarde. Daarom is de bol in het begin van de 40-dagentijd donkerbruin en wordt deze gedurende de 40 dagen groener: het licht dringt door.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

1e Zondag / Invocabit

18 februari 2024

 

Lezen Jeremia 1:4-19

‘De HEER richtte zich tot mij…’ (Jeremia 1:4)

Jeremia is geen geboren profeet. Integendeel, hij wordt geboren in een priestergeslacht. Zijn vader is een priester. Je zou verwachten: zo vader, zo zoon. Maar dan klinkt er een stem. God roept Jeremia tot een andere dienst, die van profeet. Het overrompelt Jeremia. Net als Mozes stribbelt hij tegen: ‘Ik ben geen spreker en bovendien nog jong.’ Maar God zet door. Wat Hij begint, geeft Hij niet op.

Jeremia moet eraan geloven. Zijn bestemming wordt niet bepaald door zijn afkomst maar door zijn roeping. Hoe zwaar en moeilijk deze roeping ook zal zijn, God zal voor hem zorgen. Hij zal hem de woorden in de mond geven en ter zijde staan.

Psalm 91 van deze zondag zingt: ‘Wie Mij aanroept, geef ik antwoord, in de nood zal ik bij hem zijn.’

 

Kernwoorden

Roeping, bloesem, hoop

 

Schikking

In vers 11 staat beschreven hoe God bij de roeping van Jeremia hem een amandelboom aanwijst. De amandelboom is de eerste boom in het Midden-Oosten die na de winter bloeit.

Wij hebben de eerste bloesemtak hier gebruikt.

 

 

Meditatieve tekst

Geroepen als profeet

zoals bloesem

de lente roept.

Luister

nieuw bewustzijn.