Uit de Kerkenraad

Dit bericht is verlopen op 2021-06-01

Op weg naar een beroeping

Vorig jaar augustus kregen we bericht dat onze toenmalige predikant Antoinette van der Wel een beroep had aangenomen. Vanaf dat moment zijn we als moderamen en kerkenraad in gesprek geweest om een route voorwaarts te vinden. Al snel was ons duidelijk dat we tenminste moeten voorzien in geestelijke zorg: de draagkracht en inzet van ons pastoraal team is groot, maar we kunnen niet van hen verwachten dat zij de volledige zorg van onze gemeente dragen. Daarom hebben we al snel besloten tot het aantrekken van een ambulant predikant, en we zijn blij met de ondersteuning die ds. Hedda Klip ons biedt.

Maar dat betekent niet dat we achterover kunnen leunen: ten eerste omdat het contract met haar ook een einddatum kent, maar natuurlijk ook omdat we in de toekomst weer een vaste predikant willen aanstellen. Met andere woorden: we zien een beroepingsprocedure voor ons liggen. Dan lijkt 1 juli 2022, de einddatum van het contract met Hedda Klip, nog ver weg. Maar er moet ook veel gebeuren: een profiel opstellen, een beroepingscommissie formeren, dan de beroepingsprocedure: er gaat al snel één tot anderhalf jaar voorbij tot het moment dat een predikant daadwerkelijk wordt bevestigd. Daarom zijn we inmiddels met de voorbereidingen gestart.

Beroepen terwijl “Een levende gemeente beweegt”?

Nu hoor ik sommigen van u denken: we starten juist “Een levende gemeente beweegt”. Daarmee kijken we vooruit hoe we in de toekomst gemeente willen zijn. Hoe kunnen we dan nu al starten met beroepingswerk? Ik begrijp deze vraag, we hebben hier ook in moderamen en kerkenraad over gesproken.

We gaan er allemaal van uit dat dit project tot vernieuwing zal leiden. Maar ook nu al, onder andere ingegeven door de maatregelen rond het coronavirus, zien we volop verandering. En na afloop van het project “Een levende gemeente beweegt” zal er verandering blijven volgen. Immers: een levende gemeente beweegt, ook zonder project. Persoonlijk verwacht en hoop ik dat met dit project een beweging wordt gemaakt die blijvend is: geworteld in het Evangelie, met oog voor traditie en behoud van het goede, maar ook met ruimte voor vernieuwing. Ook na afloop van dit project blijven we, naar ik van harte hoop en bid, bewegen. En daarom is er dus niet één moment waarop zich precies aftekent welk profiel we voor een nieuwe predikant kunnen vaststellen: we gaan op zoek naar een predikant die mee kan bewegen.

Een eerste stap: het opstellen van een profiel

Om een predikant te kunnen beroepen, moeten we eerst vaststellen wat het profiel is voor deze vacature. Dit profiel voor de vacature zegt vooral veel over onze gemeente: eigenlijk stel je een profiel op van onze gemeente, zodat we daarna een predikant kunnen zoeken die bij ons past.

Dit profiel samenstellen doen we natuurlijk met de gemeente. In de komende maand plannen we verschillende gesprekken in om informatie te verzamelen. Er wordt met verschillende groepen gemeenteleden gesproken, één van deze groepen is het begeleidingsteam van het project “Een levende gemeente beweegt”. De kennis en informatie uit deze gesprekken brengen we bij elkaar, als kerkenraad en jeugdraad samen, om daarmee in enkele sessies te komen tot een profiel. Dit profiel presenteren we dan in juni aan u, aan de gemeente. Waarschijnlijk doen we dit in de vorm van een online gemeenteberaad, al hopen we natuurlijk dat we dan gewoon in De Ark bij elkaar kunnen komen.

Voor dit proces van gesprekken voeren en met elkaar komen tot een profiel, hebben we de hulp ingeroepen van een gespecialiseerde begeleider. Jack de Koster is gemeenteadviseur en zal de verschillende gesprekken leiden. Deze ondersteuning maakt het mogelijk dat we al in juni een profiel hopen te hebben, zodat we daarna voortvarend het beroepingswerk kunnen opstarten. Wilt u weten wie Jack de Koster is, kijk dan eens op zijn website: www.jackdekoster.nl

Hoe daarna verder?

In de toekomst kijken is natuurlijk niet aan ons, dus laat ik beginnen met te zeggen dat ook voor mij de toekomst altijd onzeker is. Maar toch, om u een indruk te geven: Ons doel is dat we in juni het genoemde gemeenteberaad kunnen beleggen. Vervolgens stellen we het profiel vast in een kerkenraadsvergadering, naar verwachting op 17 juni. Aansluitend hopen we vóór de zomervakantie een beroepingscommissie te kunnen vormen. Zo kun jij, kunt u alvast bedenken of je hier onderdeel van wilt zijn. Op die manier kunnen we direct na de zomer het beroepingswerk starten.

Heeft u vragen, of wilt u meer weten? Neem gerust contact met ons op! Dat kan natuurlijk via de scriba, op scriba@kerk-de-ark.nl, maar u kunt ook mij hiervoor benaderen op GvRamshorst@kerk-de-ark.nl

Met hartelijke groet namens de kerkenraad,
Gert van Ramshorst, voorzitter