Symbolische schikking voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Dit bericht is verlopen op 2021-07-31

Mozes en Aaron, Samaritaanse vrouw bij de bron

 

Zondag Oculi

Vandaag is het de derde zondag van de 40-dagentijd, zondag Oculi genoemd. Oculi is Latijn voor ‘ogen’. In Psalm 25, vers 10, staat: ‘Mijn ogen zijn bestendig op de Heer gericht’.

 

Bij Johannes 4: 5-26 – Jezus spreekt met Samaritaanse vrouw bij de bron

De Samaritaanse was Jezus liever niet tegengekomen. Ze komt op het heetst van de dag naar de put. In de hoop niemand te treffen. Ze heeft iets te verbergen. Jezus raakt die zere plek juist aan. Hij vraagt haar naar haar man. Zij wil liever over theologie en tradities praten. ‘Waar moet je eigenlijk bidden?’ Jezus zegt daar wel iets over, maar stoot door naar het pijnpunt in het leven van de vrouw. Naar waar ze zich voor schaamt. Ze heeft vijf mannen gehad en de zesde is haar man niet.

Daar moet het over gaan. Wat maakt dat je aan het levende water, het echte leven, niet toekomt. Daar hunkert de vrouw juist naar. Ze snakt naar het volle, echte leven. Hoe krijgt ze daar deel aan? ‘Ik ben het levende water’, zegt Jezus. ‘Ik ben het, die met u spreekt’.

 

Bij de schikking

In de schikking staat het levende water centraal. Water waardoor wij als mensen kleur en geur mogen geven aan ons leven. In wit komen immers alle kleuren samen! De geur van jasmijn geeft ons zin in het leven, om in beweging te komen.

 

Tekst voor de viering

 

Een leider? Mozes?

Die zo moeilijk spreekt?

Levend water,

voor alle mensen?

Als we samen sterk zijn,

elkaar ten dienste,

delend van het goede,

bloeit leven op,

stroomt het levend water.