Preek op 27 december 2020, Simeon en Hanna, door ds. Hedda Klip

Dit bericht is verlopen op 2021-02-28

Stel nou, dat u zou proberen om uw geloof te verwoorden in een kleur, iets heel anders dan we normaal doen, welke kleur zou dat zijn? Welke kleur heeft uw geloof? Ik geef u even tijd om daarover na te denken. Ik zou uw antwoorden graag horen. Hopelijk lukt dat nog een keer. U begrijpt dat er geen foute antwoorden zijn. Alle antwoorden zijn goed. Ik neem aan dat sommigen van u gekozen hebben voor een lichte kleur. Wit misschien of geel. Ik heb de oefening natuurlijk ook zelf gedaan en ik kwam op iets als geel-oranje, iets heel warms maar ook heel krachtigs. De kleur van het licht.

Dat is ook een beetje de kleur die door de oude Simeon heen lijkt te stralen, daar in die Tempel in Jeruzalem, rond het jaar nul. Ik lees u enkele verzen over Simeon uit het Lukas evangelie: Lukas 2:25-26. 

De oude man wordt door de Heilige Geest naar de Tempel gebracht en daar ontmoet hij dat jonge gezinnetje, een hele jonge moeder, een waarschijnlijk wat oudere vader en een heel jong baby’tje. Ze zijn gekomen om een offer te brengen, zoals gebruikelijk was, voor het kind. Simeon pakt het kind…om het met zijn ouders te zegenen…maar eerst spreekt hij. Hij zegt: “Nu kan ik in vrede sterven, want ik heb uw redding gezien; ik heb het licht gezien dat in dit kind valt over de volkeren en over Israël.” Jozef en Maria, dit kind zal wonderen verrichten!

Mary did you know…

Maria -en Jozef- wisten jullie wat een bijzonder kind jullie gekregen hebben? Een kind dat zoveel mensen zal genezen, zal redden, met zijn licht. Het geloof in Jezus is het licht. 

Het licht in het leven van zoveel mensen. Dat zegt Simeon. Dan zegent hij de familie en spreekt verder….en nu komen er donkerder kleuren in het licht:

“Mensen zullen door dit kind vallen óf opstaan. Er zal verdeeldheid komen.”

En tenslotte de moeilijkste zin: “Zelf zult u als door een zwaard doorstoken zijn.” Dat is vooral tegen Maria, de jonge moeder. Wat zal zij veel meemaken! Maria zal heel pijnlijk de tegenkrachten meemaken, die haar zoon zullen doden. Er zal verzet zijn tegen het licht.

Misschien hebben sommigen van u als kleur van hun geloof ook een donkerder tint gekozen. En dat klopt ook: er komt ook pijn bij geloof: geloof en kerk kunnen je vervreemden van je familie of je collega’s. Gelukkig gebeurt dat niet zo vaak in Nederland, maar het gebeurt wel. U weet allemaal dat er mensen vluchten naar Nederland, omdat ze zich bekeerd hebben en christen geworden zijn. In sommige landen ben je dan vogelvrij. Zelfs je eigen familie keert zich tegen je. “Mensen zullen zich tegen Jezus keren”, zegt Simeon. “Maria, er zal een zwaard zijn in je hart”.

Als Simeon ophoudt te spreken, dan komt er een andere oudere aangelopen: een oude wijze profetes, Hanna. Ik lees u voor hoe zij beschreven wordt: Lukas 2:36-37-38. Het is jammer dat we haar eigen woorden niet horen, maar het is duidelijk dat wat zij zegt een goede boodschap is, woorden van hoop. Zij moet gesproken hebben over het licht dat met dit kind in de wereld gekomen is. Dat moet voor de ouders een troost en een bemoediging geweest zijn na de laatste woorden van Simeon. Met dit kind zullen mensen bevrijd worden. Niet letterlijk: de Romeinse keizer, zijn corrupte gouverneur en zijn onderdrukkende soldaten blijven aan de macht. Net zoals er in onze tijd nog steeds oorlog is en onderdrukking. Ook na de komst van Jezus bleven oorlogen, bleef onrecht bestaan, maar geestelijk is de verlossing gekomen. We kunnen er los van zijn, van de pijn. 

We hebben een plek waarin we vrij kunnen zijn. 

We mogen dat licht van het geloof krachtig laten stromen tot in onze ziel, zodat we warm worden van binnen en weten dat we gedragen worden door Gods liefde. 

 

Amen