Weer naar de kerk!

Dit bericht is verlopen op 2020-08-18

De overheid heeft de coronamaatregelen zover verruimd dat de kerk vanaf 1 juli weer open kan. Dat is mooi nieuws. We kijken ernaar uit om weer met elkaar in de kerk te zijn en onze geloofsgemeenschap te vieren.

De kerkenraad heeft in zijn vergadering op 18 juni gesproken over hoe we dat zorgvuldig kunnen doen. Want wat we ook doen en hoe we een kerkdienst ook invullen, in alle gevallen hebben we te maken met de kaders van de overheid. Voor onze kerk zijn die kaders: mensen moeten 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden, bezoekers moeten bij binnenkomst hun handen kunnen ontsmetten, er mag nog niet als gemeente gezongen worden. In de praktijk zijn er veel dingen te regelen, zoals looproutes en dergelijke. Er moest een gebruiksplan worden opgesteld waarin is vastgelegd hoe we alle richtlijnen toepassen in De Ark.

Al die praktische zaken zijn geregeld. U mag komen, u bent van harte welkom!

Kerkdiensten op zondagochtend en vrijdagavond

De kerkenraad heeft uitgebreid stilgestaan bij de vraag hoe we onze kerkdiensten het best vorm kunnen geven. Het is duidelijk dat niet alle gemeenteleden die normaal gesproken op zondag een dienst bijwonen, in deze periode tegelijk in de kerk kunnen. Omdat we graag willen dat zoveel mogelijk mensen toch een kerkdienst kunnen meebeleven houden we de komende tijd 2 kerkdiensten per week:

  • op zondag om 10.00 uur een ochtendgebed (de eerste is op zondag 5 juli)
  • op vrijdag om 19.00 uur een avondgebed (de eerste is op vrijdag 10 juli)

We willen graag in beide diensten zoveel mogelijk ruimte maken voor persoonlijke ontmoeting. We missen elkaar al zo lang!

De vorm van de diensten is wel enigszins verschillend. Het ochtendgebed lijkt een beetje op de kerkdiensten die we gewend waren, maar is niet helemaal hetzelfde. Er mag nog niet door de gemeente gezongen worden. We kunnen wel, net zoals de afgelopen maanden in het filmpje is gedaan, muziek maken met verschillende musici. En we zoeken ruimte voor ontmoeting. Op de filmpjes hebben we veel positieve reacties ontvangen. U vindt het positief en inspirerend om naast de overweging door Antoinette ook verhalen te horen van gemeenteleden, die iets vertellen over een thema of over een gebeurtenis. Het is verrassend om te zien hoe leuk en inspirerend de bijdragen van gemeenteleden kunnen zijn. Dat willen we graag vasthouden. Daarom vragen we ook gedurende de zomerperiode of mensen op een of andere manier hun bijdrage willen leveren. De filmpjes die u daarvan maakt geven we graag een plek tijdens het ochtendgebed.

Het zondagochtendgebed willen we gedurende de hele zomer houden, tot in elk geval 1 september. Daarna kijken we aan de hand van de maatregelen hoe we verder gaan.

Wordt met deze invulling de zondagochtend al een creatieve dienst, de dienst op vrijdagavond is losser en kan vrijer ingevuld worden. Ook hier kunnen gemeenteleden een rol van betekenis spelen. Zo kan bijvoorbeeld de Taizé-viering op vrijdag zijn, maar er kan ook gekozen worden voor een verstilde vorm van avondgebed. Er kan bijvoorbeeld een viering zijn waarin opwekkingsliederen worden beluisterd (helaas nog niet gezongen), of een viering waarin voornamelijk muziek gemaakt wordt. Het zou leuk zijn als jongeren een jeugddienst organiseren met een (kleine) band met bijvoorbeeld één zanger of zangeres! We stellen u graag in de gelegenheid om voorstellen in te dienen en uw bijdrage te leveren.

De vrijdagavonddiensten houden we op 10, 17 en 24 juli. De dienst op 10 juli kan nog worden ingevuld, de dienst van 17 wordt een drempeldienst waarin de kindernevendienst­kinderen uit de hoogste groep de overstap maken naar Church4You. De 24e is een vesper met enkele leden van de cantorij. Daarna houden we even zomervakantie. In die tijd evalueren we ook hoe de eerste vrijdagavonddiensten zijn gegaan en denken we na over wat we na de zomervakantie doen.

Reserveren

Het is verplicht om te reserveren als u een kerkdienst wilt bijwonen. Helaas, dat kan dus niet anders. 

Voor het reserveren maken we gebruik van het programma Eventbrite. Als u de knop ‘Reserveer’ op de homepage van onze kerk aanklikt (https://www.kerk-de-ark.nl/reserveer), komt u op de reserveringspagina van Eventbrite. Daar kunt u in twee stappen uw reservering voor De Ark doen: u vult in hoeveel plaatsen u wilt reserveren en voor welke dienst (zondag of vrijdag) en op het volgende blad vult u uw naam en uw e-mailadres in. Klik op ‘reserveer’ en klaar. Zo gepiept. Via Eventbrite krijgt u per e-mail een bevestiging. U hoeft geen ticket uit te printen: de kerk krijgt ook de melding van uw reservering, dus we weten van tevoren wie er komt.

Reserveren kan steeds voor de eerstvolgende zondag of vrijdag. Een week later wordt de link voor de volgende zondag en vrijdag op de website gezet.

We vragen u ook om voor kinderen die naar de nevendienst gaan en voor de kinderen die u naar de crèche wilt brengen, apart te reserveren. Deels omdat we dan beter kunnen zien of we uitkomen met het aantal stoelen, en deels omdat de leiding graag van tevoren wil weten hoeveel kinderen er komen.

Wij vragen u dringend niet voor anderen buiten uw eigen gezin/huishouden te reserveren! Zou u dat wel doen, dan raakt het systeem in de war en kloppen de aantallen niet meer.
 

De mensen die geen gebruik van internet kunnen maken, kunnen reserveren door te bellen met Corrie Hordijk, tel. 010-5117066 of 06-11058808. 

 

Als het vol is

Als u wilt reserveren maar er is geen plek meer, krijgt u hiervan een melding tijdens het reserveren. U kunt er dan voor kiezen om op de wachtlijst geplaatst te worden. We vragen u hiervan gebruik te maken en uw contactgegevens achter te laten. Als er dan een plek vrijkomt kunnen we contact met u opnemen. En als u op de wachtlijst staat, krijgt u eerste keus voor een volgende dienst. Tja, we zijn het niet zo gewend, op de wachtlijst staan voor de kerkdienst.

O ja, als u gereserveerd hebt maar toch niet kunt komen, wilt u dat dan laten weten? Dat kan door een mailtje te sturen naar reserveer@kerk-de-ark.nl. Dan kan iemand anders in uw plaats komen.

Toiletten

Wat op veel locaties geldt, geldt ook in De Ark: in de ruimtes bij de toiletten is het lastig om 1,5 meter afstand te houden, en het gebruik van de toiletten vraagt ook extra veel schoonmaakwerk. Daarom vragen we u dringend om thuis van het toilet gebruik te maken.

Kerkomroep als u niet kunt komen

Mogelijk kunt u nog niet naar de kerk komen, omdat u zich kwetsbaar voelt of omdat van iemand in uw thuissituatie de gezondheid broos is. Dat is natuurlijk heel jammer. We hebben nagedacht hoe we ervoor kunnen zorgen dat u de kerkdienst toch kunt meebeleven. Nu de diensten weer live gehouden worden, wordt er geen filmpje meer gemaakt. U kunt de kerkdienst volgen via www.kerkomroep.nl. Dat kan rechtstreeks op zondag om 10.00 uur of op vrijdag om 19.00 uur, maar dat kan ook op een later moment als dat u beter schikt.

Als het even kan ontmoeten we u graag in de kerkdiensten vanaf 5 juli.

Hartelijke groet,

de kerkenraad