Symbolische schikking voor Pasen

Dit bericht is verlopen op 2021-06-02

Pasen

 

4 april 2021

 

‘Wie God liefheeft, moet ook de ander liefhebben’

1 Johannes 4:21

 

 

In de traditie van de kerk zijn de zes - later zeven - daden die Jezus noemt gaandeweg de zeven werken van barmhartigheid gaan heten. Een titel die je kunt lezen als een samenvatting en die duidelijk maakt: bij alle werken is het barmhartigheid waar het ten diepste om draait. Wil je je hart openstellen voor de ander, wil je er daadwerkelijk zijn als die ander een beroep op jou doet met zijn honger, dorst of ziekte? Wees barmhartig.

Sommigen zien dit vervolgens weer als een samenvatting van de boodschap van de bijbel. Voed de hongerigen en geef de dorstigen te drinken; geef de vreemdelingen onderdak en kleed wie naakt is; bezoek wie ziek is en gevangen zit en begraaf de doden. Zeven keer barmhartigheid. Zodat de ander ervaart: ik ben er voor jou.

 

Bij de schikking

Wie God liefheeft, heeft ook de ander lief. Het hart is vol met bloemen. De stammen en stenen zijn vervangen door meer vazen. Allerlei witte en gele

voorjaarsbloemen zijn gebruikt. De vorm van het hart wordt geaccentueerd door (buxus)takjes. Zo verbinden we de tijd voor Pasen met Pasen.

 

 

Tekst voor de viering

De steen is weggerold! Alles staat weer open!

De dood jaagt ons geen angst meer aan, dus wat houdt ons nog tegen?

Nu kunnen we vol vertrouwen delen van wat Hij ons gaf.

Hij had ons lief en gaf ons alles, zonder reserves.

Laten we zijn voorbeeld volgen, laten we de zieken bezoeken, de dorstigen laven, de hongerigen voeden, de vreemdeling onderdak bieden, de naakten kleden, de doiden begraven, zorg dragen voor de aarde.

Halleluja.

De Heer is waarlijk opgestaan.