Symbolische schikking voor de tweede zondag van de 40-dagentijd

Dit bericht is verlopen op 2021-05-31

Verheerlijking op de berg, Mozes gaat terug naar Egypte

Zondag Reminiscere

Vandaag is het de tweede zondag van de Veertigdagentijd, zondag Reminiscere genoemd. Dit Latijnse woord betekent ‘Gedenk’. Het komt uit Psalm 25, vers 6, waar staat: ‘Gedenk uw barmhartigheid, Heer’.

Bij Mattheüs 17: 1-9 -Jezus op de berg

Onze levensreis gaat soms door woestijnen van moeilijkheden en verdriet.

Zo is het ook met Jezus’ reis naar Jeruzalem: er is kritiek en wantrouwen en hij voelt dat het nog erger zal worden. Maar dan is er een bijzonder moment op een berg: Jezus staat in stralend wit licht en Mozes en Elia voegen zich bij hem. Op hun woestijntochten hebben zij ook bijzondere ervaringen gehad op een berg: Mozes op de Sinaï, Elia op de Horeb. Zij hebben daar iets van God ervaren en kracht gekregen. Maar zij kregen daar ook een opdracht zodat zij op weg moesten.

Jezus en zijn leerlingen ervaren op de berg iets van God. Petrus wil dat het zo blijft: hij wil tenten opzetten om op de berg, in dat stralende licht, te blijven. Maar het is de bedoeling dat Gods tent bij de mensen wordt opgezet, dat Gods licht en Gods liefde komen in de donkere dalen van de wereld.

Jezus zegt: ‘Sta op’, en hij neemt hen mee, de berg af, om te werken aan hun opdracht.

Bij de schikking 

Rond de stip zijn grassen als stralen tussen het weefsel geplaatst. Samen vormen de stralen een stralenkrans rond een nog niet bloeiende hyacintenbol met een groen groeipunt. Het licht is er al, maar voor een groot deel nog niet zichtbaar.

 

Tekst voor de viering

 

Bovenop de berg

schijnt een helder licht.

Wat wil je er graag schuilen,

geborgen zijn, thuiskomen.

Maar de weg voert verder,

in de diepte daal je af

opnieuw naar Egypte.

Met licht als je wapen,

ga je de weg naar vrijheid.