Nieuws uit de kerkenraad

Dit bericht is verlopen op 2020-11-17

Hervatten kerkdiensten

De kerkenraadsvergadering van juni stond geheel in het teken van de maatregelen die genomen moesten worden nu we weer naar de kerk mochten gaan.

De liturgiecommissie heeft het initiatief genomen toen bleek dat de lockdown verruimd zou gaan worden en door Roelie Schipperus is een gebruiksplan opgesteld met daarin de gedragsregels waar we ons aan moeten houden. Bij de totstandkoming van dit document zijn alle groepen/commissies betrokken die in de kerk actief zijn. Hun bijdragen zijn in het document verwerkt.

Het was een puzzel hoe de kerk in te richten met looppaden, 1 1/2 meter afstand, hygiëne etc. En hoe doe je dat als er maar ruimte is voor 65 gemeenteleden? Om zoveel mogelijk gemeenteleden in staat te stellen een viering/dienst in De Ark bij te wonen is door de kerkenraad besloten om ook op de vrijdagavond een dienst/viering te houden. Met enkele aanpassingen wordt het gebruiksplan vastgesteld.

 

Zingen tijdens de dienst

In verband met besmetting is het verboden dat tijdens de dienst door de gemeente wordt gezongen. Dit is een groot gemis, immers, gemeenteleden komen niet alleen om te luisteren, maar zeker ook om te zingen naar de kerk. 

 

Een levende gemeente beweegt (ELGB)

De voorbereidingsgroep (VBG) is verder gegaan en heeft enkele stappen gezet. Zij hebben een analyse gemaakt aan de hand van de documenten die eerder opgesteld zijn. Op grond daarvan zijn zij gekomen met een conceptstuk waarmee een inventarisatie bij de gemeenteleden zou kunnen plaatsvinden. De voorzitter en de beleidsouderling zullen met de VBG in gesprek gaan over dit concept.

 

Aan- en aftreden ambtsdragers

Aftredend zijn:

Corrie Hordijk en Tiny Bak, beide diaken.

Evelyn Torn, ouderling.

Rick Wesdorp, ouderling-kerkrentmeester en Chris van Noortwijk, kerkrentmeester.

Aantredend zijn:

Aad Barnhoorn, ouderling-kerkrentmeester. 

Helaas zijn er nog geen nieuwe kandidaten voor de vacatures van diaken en ouderling.

 

Uit de extra kerkenraadsvergadering van september 2020

Vacature predikant 

Deze extra kerkenraadsvergadering is belegd nu vaststaat dat Antoinette onze gemeente gaat verlaten en er een vacature is voor een predikant. Het hoofdonderwerp van deze vergadering is de vraag wat we gaan doen na het vertrek van Antoinette.

In het moderamen van 10 september is daar over gesproken en dat leidde tot de volgende punten die in deze vergadering worden voorgelegd:

  1. Het is niet wenselijk om nu een beroepingsprocedure te starten, wetende dat we een proces starten dat kan leiden tot verandering in de gewenste predikantsformatie;
  2. Onze gemeente heeft pastorale zorg nodig, meer dan wat we kunnen opvangen met vrijwilligers en met hulp van buurgemeenten;
  3. Het is wenselijk om de invulling van het project ELGB te heroverwegen in de context van corona en van de vacature;
  4. Het is wenselijk om al op korte termijn vormen van ontmoeting tussen/met gemeenteleden te organiseren. Een mogelijkheid hiervoor is het op korte termijn organiseren van de gesprekken die in de eerste fase van het project nodig zijn;
  5. Een mogelijke keuze is het zoeken van een tijdelijke predikant die zowel het pastoraat kan opvangen als kan helpen/begeleiden in het project ELGB. De tijdelijke invulling in combinatie met het project moet leiden tot een profiel waarmee we na deze tijdelijke periode voor langere termijn kunnen zoeken naar daarbij passende invulling.

Na een zorgvuldige gedachtewisseling, waarbij ieder haar/zijn mening heeft ingebracht, leidde dit tot de volgende samenvatting:

  • Voor de vervulling van de vacature wordt een tijdelijke, parttime predikant gezocht voor de duur van ongeveer 1 jaar. Hiertoe zal contact opgenomen worden met de PKN;
  • Taken: het doen van de pastorale zorg en volgens rooster voorgaan in de eredienst. De kandidaat zal daarnaast ondersteuning geven aan het veranderingsproces en mede vormgeven aan het profiel van de te werven predikant.

De kerkenraad geeft het moderamen mandaat om de tijdelijke predikant te gaan werven en de uitkomst daarvan ter besluitvorming voorleggen aan de kerkenraad.

 

Een levende gemeente beweeg (ELGB)

De kerkenraad is van mening dat het project moet worden voortgezet. De veranderde omstandigheden hebben er niet toe geleid dat het project zou moeten stoppen. Het is nu van belang dat er een gesprek met de VBG volgt over de concrete aanpak van de 1e fase van het project. 

 

Streamen kerkdiensten

De kerkenraad stemt in met het verzoek van veel (en niet alleen) ouderen die vragen om de dienst in beeld uit te zenden. Onderzocht wordt hoe de technische uitvoering tot stand gebracht kan worden.

 

Zingen tijdens de dienst

Een onderzoek naar het zingen in de kerk vanwege Covid-19 is uitgevoerd vanuit verschillende invalshoeken en op basis van het rekenmodel van RIVM. Hieruit volgt dat max. 20 minuten bij max. 50-70 personen kan worden gezongen in de kerk en max. 15 minuten bij max. 75 personen. Deze personen moeten dan op voldoende afstand zitten, conform de RIVM-regels. Dit is de totale zangtijd inclusief de bijdrage van de cantorij en het hardop meezeggen van het Onze Vader. De kerkenraad besluit vooralsnog niet over te gaan tot zingen nu op veel plaatsen sprake is van een toename van besmettingen met het coronavirus.

 

Kerkdiensten 27 december en 31 december

Ondanks zeer veel inspanningen door Brenda Moes is het niet gelukt een predikant te contracteren voor deze diensten. Thérèse zal met enkele gemeenteleden gaan bespreken hoe invulling aan de dienst van 27 december gegeven kan worden. Gedacht wordt aan een bijeenkomst met muziek en zang. Een en ander is natuurlijk afhankelijk van de omstandigheden zoals die er dan zijn. Voor de dienst van 31 december zullen we vragen of wij kunnen deelnemen aan de oudejaarsdienst van de Hervormde Gemeente.

 

Aan- en aftredende ambtsdragers

Aantredend zijn:

Kati Elshout, ouderling en Jos Lankhaar, kerkrentmeester.

Verlenging ambtstermijn:

Tiny Bak, diaken, is bereid zolang er geen opvolg(st)er is haar ambtstermijn te willen voortzetten; Dick den Bakker, ouderling-kerkrentmeester is bereid zijn ambtstermijn met een volgende periode te verlengen.

 

Afscheid Antoinette

Het afscheid zal plaatsvinden op zaterdagmiddag 17 oktober. In de komende Rondom De Ark kunt u daar meer over lezen.

 

Met vriendelijke groet

Janny Korevaar, scriba