Bloemschikking 1e Advent

Dit bericht is verlopen op 2023-01-24

Symbolische bloemschikkingen

Advent en Kerst 2022

De lezingen in de adventstijd zijn verbonden met het jaarthema van de Protestantse Kerk ‘Aan tafel!’
De symbolische bloemschikkingen leggen het accent op ‘plek voor iedereen’.

Tijdens Advent krijgt het jaarthema het accent van Gods nabijheid: Hij komt ons nabij en nodigt ons in zijn nabijheid. Het gaat daarbij om méér dan de ‘letterlijke’ tafel: de nadruk ligt op de gemeenschap, op je gezien weten en mee mogen doen in de beweging van God en de Geest, die zichtbaar werd in Jezus. Er is plek voor iedereen, God komt iedereen nabij en iedereen mag zich genodigd weten in Gods nabijheid – niemand uitgezonderd. Deze tafel is gekozen als uitgangspunt voor de symbolische schikkingen voor Advent en Kerst 2022.

De basis van de schikking symboliseert de tafel, waar elke week iets aan veranderd en toegevoegd wordt.

De lezingen
Er wordt gebruikgemaakt van de teksten van het oecumenisch leesrooster.
Bij iedere tekst staan een korte uitleg met boodschap en enkele kernwoorden die richting hebben gegeven aan het ontwerpen van de bloemschiksuggestie.
In de lezingen op de adventszondagen gaat het over vier vrouwen die verbonden zijn met de levenslijn in de geschiedenis van Jezus. Zij zijn (me)de dragers van de tafel. Per zondag gaat het verhaal over een van deze vrouwen, een van deze dragers. De tafel is vierkant, een verwijzing naar de eerste altaren in de tempel.

Symboliek
De symboliek die we proberen te verbeelden gaat over de grote lijn. Hopelijk zorgt de symboliek voor een zintuiglijke ervaring en roept het een emotie op zoals mooi of lelijk, verwondering of een vraag.
De tafel is de basisgedachte, de tafel waaraan iedereen genodigd wordt, mee mag doen, het leven kan vieren met alle ups en downs en waar God aanwezig is.

 

Bloemschikking 1e Advent, 27 november 2022

Lezen 2 Samuel 11:14-27, Matteüs 1:6

De vrouw van Uria kreeg bericht dat haar man was gesneuveld, en ze treurde om haar echtgenoot. (2 Samuel 11:26)
 

Gebroken identiteit
Batseba, de vrouw van Uria

Weet jij wie je voorouders zijn? Ben je trots op hen of juist niet? In veel niet-westerse culturen is het kennen van elkaars stam/achtergrond heel belangrijk: het stempelt je herkomst en daarmee ook je betrouwbaarheid. Dat was ook zo in de tijd van Jezus. Heel opmerkelijk is het daarom dat er in Jezus’ stamboom vrouwen staan met een bijzonder moeilijke achtergrond. Bij hen staan we de komende zondagen tot en met Kerst stil.

Vandaag de vrouw van Uria, we weten dat ze Batseba heet, maar ze is hier een vrouw zonder naam. Ze is erg knap, en krijgt daardoor te maken met misbruik, moord en plotseling leed. Een pijnlijk herkenbaar verhaal. #MeToo.
Toch geeft God haar leven een nieuwe wending en maakt haar voor Hem van betekenis.
Hoe hoopvol is dat!

Materialen
- Roodpaarse bloemen: paars is de kleur van de rouw, Batseba verloor haar man.
- Gedroogde gele kogelbloemen: geel is een koninklijke kleur. Koning David nam Batseba tot zijn vrouw.

Meditatieve tekst

Jong is zij, mooi

in paarse rouw,

aan de koninklijke tafel.