Begrotingen 2021: Een vooruitblik met vraagtekens

Dit bericht is verlopen op 2021-03-05

In oktober heeft onze kerkenraad de begroting voor het jaar 2021 van de kerk en de diaconie voorlopig vastgesteld. De PKN vraagt om deze begrotingen een week ter inzage te leggen voor u als gemeentelid, alvorens deze definitief kan worden vastgesteld en kan worden ingediend bij de PKN. 
Het lijkt ons echter niet zinvol om de begrotingen in de kerk neer te leggen, waar de meest mensen in deze coronatijd niet zullen komen. Daarom nemen we deze begrotingen op in deze nieuwsbrief en geven er graag enige toelichting op.  

Onderstaand allereerst de cijfers van de kerk:

Begroting2021kerk

Toelichting:

  • Het meest in het oog springen de grote verschillen in de jaren 2019-2021 als je kijkt naar de cijfers onderaan in de tabel, het resultaat. Van een gerealiseerd positief resultaat van € 31.526 in het jaar 2019, naar een begroot tekort van € 29.500 in 2020 en dan weer een begroot resultaat van € 0,- voor het komende jaar 2021. Hoe zit dit nu eigenlijk?
  • Allereerst over het resultaat van 2019. Terugblikkend was dit jaar financieel voor de kerk een bijzonder goed jaar. Naast een volledige toevoeging aan het onderhoudsfonds van zo’n € 20.000 bleef er netto onder de streep het genoemde mooie bedrag over. Dit is toegevoegd aan de algemene reserve. Het positieve resultaat is voor een flink deel veroorzaakt door het meevallen van de onderhoudskosten van De Ark en het vertrek van Regina Davelaar.
  • Waarom wordt er dan een zo groot negatief resultaat van bijna € 30.000 begroot in het nu lopende jaar 2020?, zou je dan kunnen zeggen. Wel, dat heeft er alles mee te maken dat op het moment dat de begroting ingediend moest worden bij de PKN, er was besloten tot de aanstelling van een interim-predikant. Er is toen rekening gehouden met een aanstelling vanaf 1 april 2020 en dat betekende een flinke verhoging van de traktementen (salaris predikant, organisten en kosten interim predikant; zie onder ‘pastoraat’) en daarmee een tekort op de begroting. Zoals bekend heeft de kerkenraad enkele maanden later besloten om niet over te gaan tot het aanstellen van een interim-predikant. Dat betekende dat de begroting door ons is bijgesteld. Dit kon echter niet meer in de bij de PKN ingediende begroting worden gewijzigd en daarom vindt u in het bovenstaande overzicht dus nog de ‘oude’ (officiële) begroting.
  • De bijgestelde begroting voor 2020 vertoonde overigens weer een begroot positief resultaat van ongeveer € 15.000. Dat was overigens nog in de tijd, dat we ons nog nauwelijks beseften wat het effect van de corona-epidemie zou zijn.
  • Op dit moment houden we er rekening mee dat we een beperkt positief resultaat zullen hebben aan het einde van dit jaar. Hoewel de collecte- en huuropbrengsten naast de verkoop van consumpties flink lager zullen uitkomen, hebben we door het vertrek van Antoinette van der Wel minder traktementskosten.
  • Ter informatie: vanwege de onzekere situatie hebben we in het voorjaar van 2020 reeds besloten om de uitgaven ten behoeve van het groot onderhoud van ons kerkgebouw op te schorten tot 2021. Deze beslissing heeft echter geen effect op de cijfers over het jaar 2020, aangezien deze kosten ten laste van de onderhoudsvoorziening komen.
  • Tot slot dan de begroting voor 2021. Een aantal opmerkingen daarover;
  • Aan de opbrengstenkant voorzien we een blijvende vermindering van inkomsten zoals huur en baropbrengst e.d. De corona-epidemie is nog niet voorbij en we weten niet hoe lang deze zal nog gaat duren. Bij de inkomsten van de VVB houden we rekening met een teruggang, passend bij de dalende trend die we in de loop van de komende jaren verwachten. We hebben geen idee welk effect de huidige situatie daarop heeft, zowel positief als negatief. 
    Al met al verwachten we substantieel minder inkomsten te zullen ontvangen.
  • De uitgavenkant is niet echt veranderd in vergelijking met de voorgaande jaren. De grootste post betreft de uitgaven voor pastoraat, zeg maar de predikant. Ondertussen is er met ingang van 1 november 2020 een vacature ontstaan en zal met ingang van 1 december 2020 een ambulant predikant parttime aan onze gemeente worden verbonden. Dat betekent dat deze uitgaven lager zullen zijn, dan nu begroot. Overigens zullen we voor bijvoorbeeld extra ‘preekbeurten’ weer meer geld kwijt zijn. Dat wij in de bovenstaande begroting toch uit zijn gegaan van de predikantskosten voor een volledige formatieplaats, heeft te maken met de onzekere situatie waarin wij verkeren naast de vraag of wij in de loop van het jaar nog met nu niet bekende kosten te maken krijgen. Bijvoorbeeld in het kader van het project Een levende gemeente beweegt of andere noodzakelijke uitgaven in verband met de – definitieve - invulling van de predikantsvacature.
  • Samenvattend leidt dit tot een begroot resultaat van € 0,- in het jaar 2021. Maar dus wel met de nodige vraagtekens.

Vervolgens treft u nu de begroting van de diaconie voor het jaar 2021 aan, gevolgd door een toelichting:

Begroting2021diaconie

Toelichting

  • Bij de opbrengsten is er sprake van grote verschillen bij de ‘Door te zenden collecten en giften’. Dit wordt vooral veroorzaakt door de manier waarop de inkomsten voor de VVB-zending en de collecten voor het ZWO-project en collecten voor de PKN en Kerk in Actie verantwoord moeten worden richting de PKN. Dit werkt ook door in de Afdracht door te zenden collecten en giften bij de uitgaven. 
  • Bij de inkomsten via collecten en kerktelefoon houden we rekening met een lichte teruggang gebaseerd op de trend van de afgelopen jaren.
  • 2020 is een bijzonder jaar waarin de inkomsten minder zijn dan begroot. De diaconie en ZWO-commissie zijn van mening dat de uitgaven voor het werk van diaconie en zending (plaatselijk, regionaal, landelijk en wereldwijd) zoveel mogelijk op pijl moeten blijven. In 2020 zal er daarom sprake zijn van een negatief resultaat. Dit zal naar verwachting kleiner zijn dan het positieve resultaat van 2019. 

Tot slot
Stelt u gerust uw vraag of geef een reactie op het bovenstaande. Dat stellen we zonder meer op prijs.

Namens de diaconie,
Bertine de Bruijn, penningmeester
BdeBruijn@kerk-de-ark.nl

Namens het college van kerkrentmeesters,
Dick den Bakker, voorzitter
DdenBakker@kerk-de-ark.nl