Symbolische schikking voor de 5e zondag van de veertigdagentijd

Lezing: Lucas 20: 9-19

 

De wijngaard: krachtige, positieve metafoor voor het volk Israël. Groei en vruchten dankt ze aan God, de grondlegger en bouwer. De vruchten zorgen voor een zoete geur (druiven) en vreugde (wijn).

De pachter: een deel van de opbrengst behoort de eigenaar van de wijngaard toe. Toch beschouwen de pachters het beheer van de wijngaard als eigenaarschap en de oogst als hun bezit.

Falend leiderschap: de wijngaard blijft in stand, maar het leiderschap zal in andere handen terechtkomen. God zoekt dienende leiders die zichzelf niet enkel verrijken, maar weet hebben van de gever van de vruchten.

De zoon: de eigenaar blijft het proberen tegen beter weten in en stuurt zijn zoon, de enige die de wijngaard echt toekomt.

 

Bij de schikking

 

Wat is rechtvaardig, wie is rechtvaardig en wie doet recht? De wijngaard is een gesloten vesting, de pachters verschansen zich. Er is geen opening om het gesprek te voeren, verzoening lijkt niet mogelijk.

De vorm is een gesloten vierkant en oogt compact. In de vazen staan puntige bladeren, tussen de vazen staan potjes met blauwe druifjes, ze verwijzen naar de wijngaard.

 

 

Meditatieve tekst

 

Geef ons de wijsheid

in eenvoud te leven,

niet te claimen

wat niet van ons is.

Maar ruimhartig

en vol vreugde

onze tuin te delen

met al Gods kinderen.

Dat we ruimhartig en dapper

elke dag een weg van geloven zoeken.